top of page

Det handler ikke om deg


Det er viktig å huske på når andre kommer med negative kommentarer, stikk eller utsagn som tilsynelatende handler om deg. De handler som regel alltid om avsenders holdninger eller agenda.


På seg selv kjenner man andre, eller ingen!
Det handler ikke om deg, men om avsenders holdninger, agenda og moral

Joda, det kan hende at du har fått en veldig ærlig tilbakemelding. Litt mer ufilterert enn du er vant med. Men om du kjenner deg overkjørt, angrepet eller overhodet ikke kjenner deg igjen i det som blir hevdet, handler det sannsynligvis om mottakeren. Et godt eksempel er nettroll som øser ut edder og galle, kommer med stikk og karakteristikker som mange vil provoseres av eller føle behov for å forsvare seg mot. Det gjør ikke påstandene deres mer sanne, men de oppnår akkurat det de vil. Oppmerksomhet og får satt deg ut at likevekt. Men det handler forstatt ikke om deg, men om dem.


Jeg kjente ofte på det som håndverker. Da oppgjørets time var kommet fikk jeg ofte spørsmålet, «ja du vil vel helst ha kontant betaling du.» Gjerne etterfulgt av «blunk, blunk.» Dette til tross for at depositumet var betalt på bankterminal, og etter at jeg hadde presisert at all betaling måtte gjøres på terminal i verkstedet. Det kjentes som et anagrep på min personlige moral og integritet, Jeg satte min ære i å være etterrettlig, å ha yrkesstolthet i alle ledd. For spørsmålet var ikke bare et angrep på min personlige moral. Det ble også et angrep på alt annet jeg gjorde. Tusket og kuttet hjørner ett sted, var jeg vel troendes til å gjøre det andre steder også? Og joda, jeg fikk henvendelser og forespørsler som jeg avslo nettopp av hensyn til yrkestolthet. Jeg måtte kunne stå for alt som gikk ut fra mitt verksted, ønsket man kvikk fiks måtte man finne noen som ikke syntes det var så nøye.


Tell til 10! Jeg ble like skuffet hver gang. Men det handlet til syvende og sist ikke om meg. På seg selv kjenner man andre, eller ingen!


Så om du står i en situasjon hvor noen kommer med stikk eller antydninger du kjenner som et personangrep som ikke på noen måte har rot i hvem du er, husk da at det ikke handler om deg. Pust dypt, ta et skritt tilbake og gjenvinn kontrollen. Tell til 10 og la det skli av. Det er ikke alltid like lett. Om du er komfortabel, spør gjerne avsenderen "Hva mente du med det?"


Nylig havnet jeg i en lignende situasjon hvor jeg ble overrumplet og ble helt satt ut. Det kom så uventet at jeg glemte å ta det nødvendige skrittet tilbake og telle til 10 før jeg svarte. Det fikk en dårlig håndtering.


Andre ganger kan det komme som små stikk så du stiller spørsmål i etterid om hva du egentlig har vært med på. Hvor du blir gående og gnage, lure og lage deg egne forklaringer.


Å ta opp overtramp i ettertid er balansekunst. For da vil fortellingen gjenfortelles ulikt, ut fra hvem som husker hva. Og var det egentlig noe å ta på vei for da? Kanskje, eller kanskje ikke. Men min erfaring er at rusk som ikke håndteres har en lei tendens til å ligge å ulme og skape mistillit. Desstuen, sunne grenser er aldri feil.


Så kan det også være greit å huske at det er ikke alle mennesker vi skal ha med oss videre. Og godt er kanskje det.
5 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page