top of page

Kommunikasjonsrådgiver, forfatter og kurslærer

1.jpg

Min historie

Det er noen øyeblikk i livet hvor du vet at noe er forandret.  Jeg sto gjennomvåt i øsende regnvær i New York i Meat Packing Districk og hørte på en Guide som fortale om livet på en måte som gjorde at vi knapt merket  januarkulden eller det faktum av skoene våre surklet når vi gikk. Der og da bestemte jeg meg for at jeg ville utgi en bok om klestradisjoner og livet til de som hadde båret tekstilene. Lite ante jeg hvilken oppgave jeg hadde gitt meg i kast med.

På jakt etter kilder, og behovet for å lære og forstå håndverket ledet til en utdannelse som bunadtilvirker.  For å få nok praksis mens jeg studerte åpnet jeg et tekstil-verksted. Bokidéen ble revidert flere ganger, men ble utgitt på Cappelen Damm i 2018. I 2020 kom oppfølgeren. 

I forbindelse med recearch til bøkene reiste vi fra Lindesnes i Sør til Tromsø i nord for å besøke museum og utstillinger. Noe av det som slo meg er hvor viktig  historiefortelling har vært i samfunnet vårt. Spellemannen skulle ikke bare spille opp til fest, men også fortelle de gode historiene. Hvordan læring av alt fra moral, til praktiske ferdigheter har blitt overført gjennom en rik fortellertradisjon. Samtidig som jeg kunne trekke paralleller til hvordan vi bruker Storytelling i dag til mye av det samme, men på et litt annet vis. 

Sosiale medier har ført til en endring i hvordan vi forholder oss til hverandre. Det er heldigvis ikke det samme som at vi ikke ønsker å bli berørt. Behovet for relasjoner er like sterkt som før.  

I 2015 etablerte jeg Helles Syskrin, navnet fikk bedriften  etter en blogg. Virksomheten  omfattet  kurs, foredrag og verksted. Høsten 2023 ble verkstedet lagt ned, samtidig etablerte jeg DinHistorie AS for å videreføre tilbudet med kurs og foredrag. 

Utdannelse

Jeg har en bachelor i Kommunikasjon og PR fra Handelshøyskolen BI, I tillegg har jeg fordypningsfag innen interkulturell kommunikasjon, prosjektledelse  og forhandlingsledelse. Senere har jeg supplert med pedagogikk fra Handelshøyskolen I Østfold.

Jeg er utdannet tekstilhåndverker, nærmere forklart, bunadtilvirker, som en følge av en spesiell interesse for kultur og identitet. 

Hva jeg har jobbet med

Jeg pleier å si at utdannelsen min består av  en verktøykassen som kan brukes i de fleste næringer. Jeg har jobbet med Storytelling som et strategisk verktøy, både internt og eksternt, siden 2001. Gjennom årene har jeg arbeidet innen helse, reiseliv, bank og finans, olje, for produsent-bedrifter, blogget for ukepressen og arbeidet som kurslærer. 

For 10 år siden sa kroppen stopp og det var på tide å finne på noe nytt. Planen var å utdanne meg til formingslærer, men tilfeldighetene førte meg en annen retning. Interesse for kulturhistorie og strikking førte til 2 utgivelser hos Cappelen Damm. I åtte år drev jeg tekstil-verkstedet Helles Syskrin, med reparering og restaurering av gamle bunad som spesialfelt. Under nedstengning og pandemi kjente jeg veldig på savnet etter formidling og faglig utvikling. Verkstedet ble lagt ned høsten 2023. 

Den røde tråden finner du i kommunikasjon, kreativitet og interesse for hva som skaper engasjement, samhold og en følelse av tilhørighet. For er det en ting livet har lært meg, så er det at gode relasjoner er noe av det mest verdifulle vi har.

Eivind Rohne

Jeg har fotografert for Helle på en rekke ulike prosjekter, både hos hennes tidligere arbeidsgivere, og nå som hun er selvstendig næringsdrivende. Hun er faglig dyktig innenfor mange områder, og det er alltid gøy, interessant og spennende å jobbe sammen med henne. Hun setter krav og er klar og tydelig på hva hun vil ha. Samtidig er hun god på å lytte og en spennende diskusjonspartner, og det gir gode resultater og et bra sluttprodukt!

Mvh fotograf Eivind Røhne
bottom of page